Afiliata la

Association Francophone d'Amitié et de Liaison, Paris

"S’affirmer francophone, c’est enfin combattre un risque majeur pour l’humanité: l’uniformité linguistique et donc culturelle"

Monsieur Jacques Chirac, Président de la République Française
VIeme Sommet des chefs d’État et de gouvernement des pays ayant le français en partage Cotonou,
2 décembre 1995

Contact

Asociatia Studentilor Francofoni - UTCB s-a constituit in martie 1990 la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si a obtinut personalitate juridica in aprilie 1990. Pot deveni membri ai ASF studentii Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB) si ai Institutului de Arhitectura Ion Mincu Bucuresti, studentii din Campusul Universitar Tei si cadrele didactice de maxim 35 ani din UTCB. Actiunile asociatiei sunt insa deschise tuturor celor interesati.

In decembrie 1992 ASF a fost acceptata ca membra a Association Francophone d’Amitié et de Liaison (AFAL) din Paris. AFAL regrupeaza peste 100 de organizatii de francofonie din lumea intreaga si in august 1996 a primit statutul de organism consultativ pe linga Consiliul Europei. Legea nr.21 din 1924 a Asociatiilor si Fundatiilor a permis renasterea societatii civile din Romania. In 1990 s-au infiintat peste 400 de organizatii neguvernamentale, astazi existand peste 12 000. Ele ofera, in sfarsit, un spatiu de manifestare si afirmare a diversitatii, artificial limitata inainte de 1989. O societate nu devine democratica doar prin afirmarea democratiei, ea se construieste si se transforma in spiritul valorilor democratice. Nu exista democratie fara constiinta apartenentei la o colectivitate, iar organizatiile neguvernamentale permit afirmarea tuturor colectivitatilor, fie ele chiar si minoritare.


Asociatia Studentilor Francofoni - UTCB se defineste prin aderarea ei la valorile francofoniei. Multa vreme francofonia a fost privita ca un mod de contracarare a extinderii ariei de influenta a limbii engleze. Dar nu este vorba astazi de un duel intre franceza si engleza pentru a deveni limba universala a afacerilor sau a culturii occidentale. Intr-o abordare fundamentala, problema este de a sti daca societatea viitorului va fi uniformizata si standardizata in modurile ei de exprimare si de gandire, sau daca vom sti sa protejam aceasta bogatie a umanitatii care este diversitatea sa. Tineretul trebuie sa fie constient de avantajele diversitatii culturale care ofera protectie in fata amenintarii uniformitatii. Actiunea francofonilor are in mod evident scopul de a apara limba si cultura franceza, si culturile influentate de ele, dar ea se situeaza intr-o perspectiva mult mai vasta, aceea de a apara valorile culturale ale tuturor popoarelor si de a le da posibilitatea de a se exprima in propria lor limba, aparandu-le astfel personalitatea.


Asociatia Studentilor Francofoni-UTCB isi propune sa contribuie la realizarea unei legaturi durabile si eficiente intre mediul universitar din Romania si cel francofon, sa promoveze valorile francofoniei, sa popularizeze cultura romana in comunitatea francofona, sa ajute la o mai buna informare a studentilor asupra realitatilor culturale, sociale si economice contemporane. In acest scop Asociatia Studentilor Francofoni-UTCB participa la manifestari francofone, organizeaza conferinte si expozitii, gestioneaza o biblioteca, conduce un video-club, dezvolta legaturi cu organizatii din comunitatea francofona, incurajeaza si sprijina contactele directe intre studentii romani si cei francezi. Notiunea de francofonie include credinta in valorile democratice bazate pe respectul drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, a drepturilor minoritatilor si a pluralismului lingvistic si cultural. Francofonia reprezinta un spatiu de toleranta si dialog, de afirmare a diversitatii, un spatiu al solidaritatii.


Contact:

ASF-UTCB
Président Alexandru Aldea
OP38 - CP 188
Bucarest 023583, Roumanie

Tél./Télécopie: +40-(0)21-231 97 51
Mél: aldea@utcb.ro