R1- Promovarea în mediul online a facultăților din cadrul UTCB în rândul elevilor cu dizabilități (A1.1, Ob.1)
Promovarea s-a realizat pe platformele de socializare pe care UTCB este prezentă, precum Facebook.
R2- Realizarea unui formular de înregistrare pentru asistență din partea universității pentru studenți cu dizabilități (A1.2, Ob.1)
A fost realizat un formular în platforma Microsoft, cu care studenții lucrează, și a fost distribuit pe grupul de studenți UTCB. Au răspuns 24 de studenți cu dizabilități, dintre care 5 au spus că au nevoie de asistență din partea UTCB. Acestea au fost contactate și li s-a oferit ajutorul cerut. Acest fișier va fi distribuit la fiecare început de an universitar pentru a lua mai ușor legătura cu studenții cu dizabilități și a afla din timp nevoile acestora.
R3- Realizarea unei întâlniri între stundeții UTCB și elevi cu dizabiltiăți în cadrul Open Days for All desfășurată în luna aprilie, la ConstructFest 2024 (A1.3, Ob.1)
Au fost realizate două întâlniri între elevi cu dizabilități și studenți UTCB, una în cadrul ConstructFest, în luna aprilie și una în luna decembrie.
În cadrul acestor întâlniri au fost invitați elevi de la Liceul Tehnologic Special Nr. 3 și Școala Profesională Specială pentru deficienți de Auz „Sfânta Maria”.
Împreună cu studenți și cadre didactice UTCB au fost realizate prezentări ale unor laboratoare din cadrul universității și au fost organizate jocuri sportive pentru a crea o mai bună legătură între elevi și studenți.
La prima întâlnire elevii au vizitat Facultatea de Geodezie, Laboratorul de Aerodinamică și Ingineria Vântului și Laboratorul de Hidraulică „Dumitru Cioc” din cadrul Facultății de Hidrotehnică unde li s-au făcut prezentări despre domeniile respective de studiu și de lucru.
Ulterior au vizitat standurile companiilor de la CosntructFest, pentru a înțelege ofertele de pe piața muncii care sunt disponibile pentru ei. Au avut ocazia să discute cu reprezentații companiilor despre ce înseamnă să lucreze la compania respectivă.
La sfârșitul întâlnirii aceștia au participat la jocuri sportive împreună cu studenții UTCB pentru o a crea o legătură între ei și a putea discuta și într-o manieră non-formală. Au jucat împreună șah, badminton, fotbal și tenis de masă, au discutat despre viața de student și au putut să își facă o impresie mai bună despre ce oportunități sunt pentru ei la UTCB.
La cea de-a doua întâlnire au participat elevi din cadrul Liceului Tehnologic Special Nr. 3.
Aceștia au asistat la o prezentare legată de specializările facultăților din cadrul UTCB, pentru a înțelege opțiunile de studiu din cadrul universității. Aceștia au avut ocazia să discute cu cadre didactice UTCB despre mediul de învățare și oportunitățile pe piața muncii.
Ulterior au participat la o prezentare a Laboratorului de Automatică și Informatică Aplicată și a Laboratorului de Hidraulică „Dumitru Cioc” la care au putut să își facă o părere mai clară despre cum decurg unele ore de laborator în timpul semestrului, pentru studenți.
La sfârșitul întâlnirii aceștia au participat la jocuri sportive, fotbal, tenis de masă, împreună cu studenții UTCB pentru o a crea o legătură între ei și a putea discuta și într-o manieră non-formală.
R4- Organizarea, cu ajutorul invitaților și a unei companii de profil, de ateliere, prezentări, întâlniri de sensibilizare desfășurate fizic sau online. (A2.1, Ob.2)
Au fost organizate întâlniri de sensibilizare, conștientizare, pentru studenții, cadrele didactice și personalul UTCB cu ajutorul unei companii privind problematica incluziunii studenților cu dizabilități de vedere (nevăzători și slab văzători) și cu dizabilități auditive în mediul universitar.
Atelierele privind persoanele cu dizabilități de vedere au cuprins simularea disfuncțiilor vizuale, prezentarea sistemului Braille, prezentarea de imagini tactile, prezentarea principalelor tehnologii asistive și tehnici de utilizare a bastonului alb și suport acordat persoanelor nevăzătoare.
Atelierele privind persoanele cu dizabilități de auz au cuprins specificul comunicării la persoanele cu deficiențe de auz, comunicarea în limbaj mimico-gestual, tehnici de comunicare eficientă îmbinate cu exerciții practice.
Studenții și persoanele participante au fost încântați să participe la aceste ateliere nefiind expuse până în acel moment la acele cunoștințe și înțelegând astfel mai bine cu ce se confruntă persoanele cu dizabilități și ce pot ei să facă pentru a se deschide mai mult față de toate persoanele din jurul lor și a crea un mediu mai accesibil pentru toți.
Aceștia au fost inițiați de dl Lector univ. dr. Marian Pădure în citirea în limbaj Braille, li s-au prezentat imagini reprezentând o floare, o casă, turnul Eiffel, și alfabetul Braille, foaie pe care au luat-o acasă pentru a o putea folosi și a disemina mai departe cunoștințele acumulate la acele prezentări.
De asemenea de la d-na Asis. Univ. Dr. Ioana Tufar au putut sa înțeleagă mai bine care sunt nivelurile diferite la care o persoana poate auzi și cum aude o persoana cu deficiențe de auz. Au învățat semnele pentru comunicarea în limbaj mimico-gestual și au înțeles cum să comunice propriul nume, orașele, prescurtări în limbajul mimico-gestual, pentru a înțelege mai bine cu ce confruntă persoanele cu deficiență de auz și cum să se înțeleagă cu ele în caz de nevoie.
A mai fost organizată o întâlnire în UTCB, cu ajutorul unei asociații pentru persoane cu dizabilități, “Asociația Ridica-te și umblă”, în cadrul căreia studenții au avut oportunitatea sa joace șah cu un fost campion național la șah pentru persoane cu dizabilități, Costin Stroe. Studenții au avut ocazia să înțeleagă mai bine ce înseamnă o dizabilitate, ce ne leagă pe toți și cum ne putem înțelege indiferent de dizabilitate, au avut acces la oportunitatea de a observa ce înseamnă incluziunea și accesibilizarea mediului pentru toți cei din jurul nostru.
R5- Transformarea unei săli din UTCB într-o sală de învățare incluzivă (A2.2, Ob.2)
A fost realizat un concurs pentru studenții UTCB privind realizarea unui spațiu de învățare incluziv în UTCB. Pornind de la sala primită pentru a fi modificată, având în vedere și accesul în clădirea în care este sala și modul în care poate fi adaptată sala pentru orice dizabilitate, studenții au putut face propuneri pentru schimbarea acesteia.
Au fost puse anunțuri pe grupul de Microsoft Teams al studenților UTCB, pentru a fi cât mai vizibil concursul și a avea toți studenții acces și oportunitatea de a participa la acest eveniment.
Au fost realizate întâlniri cu arhitecți și ingineri din cadrul UTCB, astfel încât studenții să înțeleagă nevoile studenților cu diferite dizabilități, pentru ca propunerile lor să țină cont de aceste aspecte.
Au fost realizate întâlniri cu studenții pentru a înțelege condițiile minime pentru un spațiu de învățare conform “Normativului privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, Indicativ NP 051-2012 – Revizuire NP 051/2020.
Au fost realizate întâlniri cu studenții pentru a înțelege și condițiile minime conform “Normativului privind proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru școli și licee”, Indicativ NP 010-2022, care a fost luat ca exemplu pentru suprafețe necesare per student într-un spațiu de învățare.
Studenții participanți la concurs au participat și la atelierele de sensibilizare, conștientizare, pentru a avea o mai bună înțelegere a nevoilor persoanelor cu dizabilități.
La primele întâlniri privind concursul au participat mai mulți studenți, dar ulterior au rămas doar 8 concurenți împărțiți în trei echipe. Echipele au prezentat propunerile lor în fața comisiei formată din domni și doamne decani, arhitecți și ingineri, cadre didactice UTCB.
A fost aleasă o echipă câștigătoare în urma deliberărilor, fiind luate în considerare calitatea proiectelor, costurile finale, ușurința de punere în practică a proiectelor, precum și alte lucruri precum adaptarea și la alte tipuri de dizabilități care poate nu au fost luate în considerare inițial.
Ulterior au fost realizate lucrările la sala propusă pentru ca în final aceasta să fie transformată și folosită de studenți. Au fost realizate lucrări de zugrăvit, schimbat pardoseala, mobilier adaptat pentru a fi accesibilă studenților cu diferite dizabilități. Pentru studenții cu dizabilități motorii, în fotoliu rulant, au fost procurate bănci reglabile pe înălțime, pentru studenții cu dizabilități de vedere și auz a fost regândită dispunerea băncilor în sală, precum și pentru a crea culoare de trecere pentru studenții în fotoliu rulant. Dispunerea videoproiectorului a fost de asemenea schimbată pentru a fi vizibil de către toți studenții care folosesc sala. A fost procurat mobilier și pentru restul studenților pentru a putea folosi sala atât la curs cât și la seminar, pentru ca studenții cu dizabilități sa aibă condiții bune de învățare la toate orele pe care le au.
R6- Realizarea de materiale promoționale pentru studenții participanți la competiție (A2.2, Ob.2)
Au fost procurate materiale promoționale pentru studenții participanți la competiție pentru a putea disemina rezultatul competiției mai ușor. Au fost realizate materiale precum hanorace și caiete cu sigla UTCB și denumirea proiectului FDI.
R7- Realizarea de materiale promoționale pentru diseminarea rezultatului concursului în rândul persoanelor cu dizabilități (A2.2, A1.1, Ob.1, Ob.2)
Au fost realizate materiale promoționale pentru diseminarea rezultatului concursului, pentru a arăta implicare, acceptare și conștientizarea de nevoi pentru persoanele cu dizabilități din partea UTCB.
R8- Participarea la un curs de pregătire postuniversitar de către cel puțin 3 membri ai Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (A2.3, Ob.2)
Patru membri ai Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră au participat la un curs privind Sindromul Burnout – evaluare, intervenție și prevenție, care le va permite să îi ajute pe studenții aflat în astfel de situații sa știe care sunt pașii pe care trebuie să îi facă pentru a ieși din acea situație și a nu ajunge într-o situație de dizabilitate.
Participanții la curs din partea Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră au fost Mihaela Iftode, Ruxandra Erbașu, Anula Coșoiu și Iulian Spătărelu.
R9- Înființarea unor grupuri de suport pentru studenții cu dizabilități, în sistem fizic și online (A3.1, Ob.3)
Au fost realizate întâlniri pentru studenții cu dizabilități și fără, pentru a putea colabora și găsi un sprijin în universitate la colegii lor. Întâlnirile au fost realizate atât fizic cât și online, inițiate de membri Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră, susținute și cu ajutorul studenților, astfel încât studenții cu dizabilități să simtă că au un sprijin atât între colegii lor, cât și în cadrele didactice, consilieri și personal UTCB. Au fost realizate întâlniri pentru înțelegerea tipurilor de activități aferente unui grup de suport, pentru a conștientiza nevoia unui de grup de suport precum și pentru a schimba idei despre cum se pot dezvolta aceste grupuri în timp.
A fost realizat un grup pentru studenții vorbitori de limba română și unul pentru studenții vorbitori de limba engleză.
R10- Procurarea de Planuri tactile Braille (hărți tactile) pentru cel puțin 3 sedii ale facultăților din cadrul UTCB (A3.2, Ob.3)
Au fost procurate patru Planuri tactile Braille, fiecare pentru câte un nivel al unui sediu de Facultate din cadrul UTCB, pentru sediile: Facultății de Construcții Civile, Industriale și Agricole, Facultății de Hidrotehnică, Facultății de Inginerie a Instalațiilor și a Facultății de Inginerie Mecanică și Robotică în Construcții.