UTCB a participat la Conferința „Diplomația Academică în contextul Alianțelor de Universități Europene”
În perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2024 Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit evenimentul intitulat „Diplomația Academică în contextul Alianțelor de Universități Europene”, care a reunit lideri din educație și diplomație, pentru a discuta despre impactul alianțelor de universități europene asupra educației și cercetării din România și despre oportunitățile oferite de aceste alianțe pentru reconectarea la diaspora.
Conferința s-a bucurat de participarea Ministrului Afacerilor Externe, doamna Luminița Odobescu, precum și a unui număr de șapte ambasadori români în străinătate și a reprezentanților celor 21 de universități din România membre ale unor alianțe europene și a altor actori interesați.
Universitatea Tehnică de Construcții București a fost reprezentată de către Conf. univ. dr. ing. Mădălina Mirela Stoian, Prorector – Patrimoniu, Politici de Resurse umane și Administrative, Ș.l. univ. dr. ing. Valentina Manea, Decan – Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole, Lavinia Turcu – Coordonator Comunicare și Relații Externe și a fost susținută de proiectul CNFIS-FDI-2024-F-0616 – UTCB – Reper European de Excelență în Educație și Cercetare în domeniul Construcțiilor, domeniu vizat: Creșterea gradului de internaționalizare a învățământului superior din România.
Agenda evenimentului a inclus:
- Masa rotundă cu tema “Diplomația Cunoașterii și Științei: România în Europa prin Alianțele de Universități Europene”, unde se va analiza contribuția și beneficiile României în cadrul alianțelor europene din perspectiva diplomației, educației și cercetării;
- Workshopul „Diploma europeană. Perspective naționale și europene”, în care se vor prezenta bune practici din diverse universități
Participanții au avut ocazia să interacționeze și să schimbe idei despre perspectivele educației și cercetării în context european, rețelele de colaborare interuniversitară fiind esențiale în domeniul educației.
În data de 1 noiembrie, evenimentul a inclus o sesiune dedicată reconectării cu diaspora academică, subliniind rolul alianțelor de universități europene în sprijinul cercetării și educației cu o dimensiune internațională “acasă”.