Conf. univ. dr. Maria-Elena OSICEANU

Date de contact

Tel.: +4021 2427124

E-mail: maria.osiceanu@utcb.ro

Curriculum Vitae

Vezi CV

Descriere activități și servicii

A absolvit Facultatea de Psihologie, în anul 1996 și studiile aprofundate (DEA), în 1997. Este specializată în următoarele domenii: psihologie medicală; psihanaliză/ psihoterapie; psihopatologie; psihologie educaţională şi orientare şcolară. Are expertiză în problematica persoanelor cu dizabilități (copii și adulți), realizând un număr mare de lucrări în acest domeniu. A participat la elaborarea unor standarde de calitate destinate serviciilor sociale specializate pentru persoane cu dizabilități (centre rezidențiale de protecție specială pentru adulţi; centre de tip „respiro”; centre de criză etc.). Din 2011 este membru al Centrului de Resurse în Asistenţă Socială din România, specialist în elaborare de standarde. A participat la formarea continuă și perfecționarea profesională a personalului implicat în protecţia persoanelor cu dizabilităţi, care desfășoară activități de asistență în diverse tipuri de centre rezidențiale. Are specializare în artterapie, urmând stagii și cursuri de specialitate în țară și străinătate (Centrul de Resocializare – Secţia IX, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” și Centre d’Étude de l’Éxpression, Clinique des „Maladies Mentales et de l’Encefale” – Centre Hospitalier Sainte-Anne). Are competențe de formator/ trainer (2022) și de expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene (2019), urmând cursuri de formare şi specializare acreditate ANC.

Domenii de expertiză: psihologie, psihopedagogie, psihologia educației, psihanaliză, consiliere educațională, creativitate.

Descriere activități de cercetare

A obținut primul titlu de doctor în 2005, la Universitatea Sorbonne Paris Nord/ Paris 13, specializarea psihopatologie și psihanaliză și, cel de-al doilea titlu de doctor în 2007, la Universitatea din București, specializarea psihologia personalității.

În prezent este conferențiar la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității Tehnice de Construcții București. Are o bogată experiență în activitatea de cercetare științifică, desfășurată la Institutul Național pentru Prevenirea şi Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap (1995-2010) și la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”, al Academiei Române (2010-2020). A elaborat numeroase studii și cercetări în domeniile de expertiză profesională; a fost membru/ membru expert în 15 proiecte de cercetare-dezvoltare și are  participări/ comunicări la manifestări științifice naționale și internaționale. Activitatea publicistică este concretizată în lucrări de specialitate (cărți, articole, ghiduri, standarde etc.), în domeniul psihologiei, psihanalizei, psihopedagogiei speciale și problematicii persoanelor cu dizabilități.

Domenii de cercetare: psihologie, psihopedagogie specială, psihologia educației, creativitate, psihanaliză.

Linkuri

Google Scholar Research Gate Researcher Id

Sari la conținut