Prof. univ. dr. ing. Gabriel RACOVIȚEANU

Date de contact

E-mail: gabriel.racoviteanu@utcb.ro

Curriculum Vitae

Vezi CV

Descriere activități și servicii

Gabriel I. Racovițeanu a absolvit Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcții București (ICB) în anul 1991 în domeniul de specializare Tratarea și Epurarea Apelor. În anul 1995 a urmat o specializare în biostabilitatea apei, în cadrul Universității Tehnice din Danemarca (DTU). A devenit Doctor în Științe Tehnice în 1999 cu distincția “cum laude” în cadrul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB) sub conducerea științifică a Prof.dr.ing. Sandu Marin, cu o teză legată de “Optimizarea Schemelor Stațiilor de Potabilizarea Apei”. Are calitățile de expert tehnic și verificator de proiecte atestat, conferite în anul 2004 de către Ministerul Transportului Construcțiilor și Turismului în domeniile B9 – Construcții Edilitare și de Gospodărie Comunală și D – Igiena, Sănătatea Oamenilor, Refacerea și Protecția Mediului (echivalent Sisteme de Alimentări cu Apă și Canalizări – Saac).

Actualmente este profesor și conducător de doctorat în cadrul Departamentului de Hidraulică, Edilitate și Protecția Mediului al Facultății de Hidrotehnică din cadrul UTCB. A participat la elaborarea a peste 200 de proiecte de cercetare, aplicații de cofinanțare (ISPA, POS Mediu, POIM) studii de fezabilitate, proiecte tehnice și detalii de execuție, expertize tehnice, contracte de asistență tehnică și consultanță. Este autor/co-autor al: 2 invenții, 4 cărți și peste 120 de articole științifice publicate în reviste de specialitate, congrese, conferințe, workshopuri și simpozioane internaționale și naționale. În calitate de conducător de doctorat a coordonat studiile doctorale pentru 16 studenți doctoranzi cărora le-a fost conferit titlul de doctor în științe tehnice și are sub coordonare încă 6 studenți doctoranzi.

Gabriel Racovițeanu a deținut următoarele funcții:

A participat în proiecte internaționale în: Bulgaria, Azerbaidjan, Republica Moldova, Uganda, Georgia, Tadjikistan, Bolivia, Armenia, Somaliland, Albania.

Gabriel Racovițeanu este membru activ al următoarelor asociații profesionale:

Descriere activități de cercetare

Am fost director de proiect/membru în echipele de realizare a următoarelor proiecte de cercetare:

Domenii de interes: tratarea apei destinata consumului uman, transportul si pomparea apei, colectarea si transportul apelor uzate, soluții bazate pe natura privind colectare apelor meteorice, epurarea apelor uzate.

Linkuri

Google Scholar    Research Gate    Researcher Id

Teme de cercetare doctorală 2024 – 2025

Tema de cercetare nr. 1

Titlu:  Utilizarea solutiilor bazate pe natura pentru reducerea riscului de inundatii urbane, in contextul schimbarilor climatice

Scurta descriere:

În prezent orașele sunt caracterizate prin prezența unor provocări societale complexe, distribuția destul de dezechilibrată a raportului dintre cererea și oferta de servicii ecosistemice în interiorul și proximitatea orașelor, printr-un deficit dominant calitativ al infrastructurilor verzi și acvatice și printr-o rețea de actori publici și privați dominant necolaborativi.

Deși soluțiile verzi sunt adaptabile la scară locală, factorii care influențează implementarea lor se află și la alte scări spațiale. Din acest motiv, se abordează inițial oportunitățile oferite de către instrumentele de planificare și financiare europene (de exemplu, Horizon 2020, LIFE) și modul în care au fost utilizate la nivel european. Ulterior, sunt evaluate oportunitățile oferite de strategiile și planurile din diferite domenii de activitate și nivele de planificare relevante pentru implementarea soluțiilor verzi.

Soluțiile verzi sunt relaționate cu schimbările societale și cu țintele de durabilitate stabilite la scară globală, regională și locală, fiind evidențiată natura lor multidimensională: socială, economică și de mediu. Până la definirea soluțiilor verzi, sunt introduse conceptele conexe (biotop urban, biodiversitate urbană, natură urbană, suprafață oxigenantă, infrastructură verde-albastră), dar și spațiile cele mai pretabile pentru a le experimenta (ariile protejate urbane, orașele inteligente). Această componentă teoretică este continuată prin prezentarea principiilor generale asociate soluțiilor verzi la scară globală, insistându-se asupra beneficiilor asociate acestora.

 Bibliografie:

Tema de cercetare nr. 2

Titlu: Evaluarea modalitatilor de eficientizare a consumurilor energetice din industria apei

Scurta descriere:

Productia de apa potabila, transportul, pomparea si distributia acesteia presupun un efort energetic deosebit. Apa potabila inglobeaza o cantitate mare de energie, uneori peste 1 – 2 kWh / m3 de apa.

De asemenea, colectarea apei uzate si epurarea acesteia conduc la consumuri energetice semnificative, fapt care reprezinta un subiect important in discutia privind sustenabilitatea energetica a operatorilor de apa, in conditiile crizei energetice mondiale.

In acest context, printre preocuparile actuale in domeniul recuperarii energiei si a energiilor regenerabile se enumera:

Bibliografie:

  1. Gustaf Olsson – Water and Energy, Threats and Opportunities, IWA Publishing, London UK, 2013.
  2. David Dionisi – Biological Wastewater Treatment Processes – Mass and Heat Balances, CRC Press, Taylor & Francis Group, US, 2017.
  3. Przydatek, G., și Wota, A.K. 2020. Analiza gestionării globale a nămolurilor de epurare în Polonia. J Mater Cycles Waste Management 22, 80-88. https://doi.org/10.1007/s10163-019-00937-y.
  4. Barber, W.P.F., Christy, P. Combinarea hidrolizei termice cu uscarea și procese termice în aval pentru optimizarea recuperării energiei din nămolul de epurare. (2018) Water Environment Federation Technical Exhibition and Conference (WEFTEC) Proceedings. https://www.cambi.com/media/1928/barber-2018-combining-th-with-drying-and-downstream-thermal-process-proc-of-weftec.pdf
Sari la conținut