Lansarea EU-CONEXUS Consolidarea competențelor transversale ale cercetătorilor – Program-pilot
UTCB a fost prezent la lansarea programului EU-CONEXUS Consolidarea competențelor transversale ale cercetătorilor EU-CONEXUS – programul-pilot
Obiectivul acestui program pilot, care va dura un an și va cuprinde 6 sesiuni, este de a instrui cercetătorii – în special cei de la începutul carierei – cu privire la competențele transversale de care vor avea nevoie de-a lungul carierei, de la managementul echipelor de cercetare la abilitățile de etică și scrierea proiectelor. O caracteristică a acestei formări o reprezintă domeniile de cercetare multidisciplinare ale participanților, ale căror interacțiuni ar putea aduce beneficii substanțiale viitoarelor proiecte comune. La aceasta participă 28 de cercetători și experți ai consorțiului dintr-o gamă largă de discipline, cum ar fi biologia moleculară, tendințele digitale în educație, explorarea marină și arctică etc..
Prima sesiune a avut loc în septembrie la Universitatea din Zadar, Croația: în cadrul unui eveniment de 3 zile, 18 cercetători de la EU-CONEXUS s-au reunit pentru a participa la atelierul de relevanță, care a abordat chiar prima fază a ciclului de generare a proiectelor.
În timpul prelegerilor și al orelor de practică, participanții au învățat cum să acceseze surse relevante de informații pentru a înțelege contextul mai larg al ONU și al UE, cum să dezvolte în continuare ideea de #project prin cartografierea părților interesate și selectarea instrumentului de finanțare adecvat, precum și cum să citească corect un RPT în cadrul unei cereri de propuneri specifice.
Trainingul a fost o experiență satisfăcătoare pentru participanți, după cum a declarat unul dintre ei: „Ca tânăr cercetător, am găsit această primă sesiune de formare foarte utilă, deoarece am învățat o mulțime de lucruri noi. Alegerea trainerilor mi s-a părut foarte potrivită, pentru că au prezentat exemple concrete din vasta lor experiență, și nu doar elemente teoretice. De asemenea, sunt foarte mulțumită de disponibilitatea lor de a veni și de a ne sprijini în viitor. Lucrul în echipe mixte ale participanților veniți din diferite țări și cu niveluri diferite de experiență ne-a ajutat să privim lucrurile din mai multe perspective și să dezvoltăm cele mai creative și inovatoare soluții”, a declarat Alexandra Cîrdei, participant de la UTCB, România.
A fost susținută de dr. Agnė Šneiderienė din KU, Lituania: „În timpul instruirii, am examinat aspectele managementului ciclului de proiect: nevoile interne evaluate, problemele legate de obiective în timpul lucrului în echipă, am modelat logica proiectului, am dezvoltat propuneri și am aplicat analiza SWOT și metode de abordare a cadrului logic. De asemenea, am învățat cum să citim apelurile pentru aplicații, ceea ce a fost o experiență foarte utilă”.
Puteți găsi articolul nostru EU-CONEXUS dedicat acestui program-pilot at this link.