Marcarea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități în cadrul Sport Handicap Inclusion Experience Proiectul ERASMUS+
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost marcată în unele universități EU-CONEXUS printr-o serie de activități menite să promoveze conștientizarea provocărilor pe care le întâmpină studenții cu dizabilități în mediul universitar, folosind sportul și activitățile sociale ca instrumente de acceptare a diversității în cadrul comunităților studențești.
Activitățile au fost inițiate prin proiectul ERASMUS+ Sport Handicap Inclusive Experience, inițiat și coordonat de Universitatea La Rochelle din Franța, iar universitățile partenere sunt: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Zadar din Croația, Universitatea Klaipeda din Lituania, Universitatea Agricolă din Atena și Universitatea Frederick din Cipru.
Obiectivul principal al acestui proiect este creșterea numărului de mobilități pentru studenții cu dizabilități, oferindu-le suportul necesar deplasării, precum și realizarea unui document cu proceduri comune de organizare a acestor activități. De asemenea, proiectul încurajează elevii cu dizabilități să descopere, iar apoi, în mod regulat, să practice un sport, ideea centrală fiind să nu se separe elevii în funcție de abilitățile fizice, ci să promoveze activități sportive comune.
Astfel, au fost organizate mai multe activități pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. În UTCB, atât elevii, cât și profesorii au participat la activități precum Sitting Volley Games, prezentări cu tema „Încurajează comunicarea deschisă” și un atelier pentru profesori „Evaluări privind necesitatea adaptării modului de predare pentru persoanele cu dizabilități”, alături de doamna Georgiana Fenic, Psiholog si Consilier Scolar.
Universitatea Frederick a invitat un grup de persoane cu dizabilități să cunoască mai bine tenisul. În colaborare cu profesorul Cursului Stella Demetriou și studenții Programului de Educație Fizică și Sport al Universității, participanții au avut ocazia să încerce tehnici de bază în tenis și să învețe despre regulamentele care reglementează tenisul în scaun cu rotile.
Universitatea din Zadar a organizat un atelier pentru studenți despre limbajul semnelor croat și includerea studenților cu deficit de auz în sistemul de învățământ obișnuit.
Mai mult, Universitatea Klaipeda a organizat un eveniment anual, ajuns la al unsprezecelea an, dedicat Zilei Internaționale de Conștientizare a Dizabilității – „Eu nu sunt indiferent, și tu?” care a avut loc în 2 decembrie 2022. Evenimentul a atras în acest an peste 2.000 de copii și peste 100 de școli și grădinițe lituaniene. Organizatorii evenimentului, Centrul de Terapie Asistată cu Delfini al Muzeului Mării Lituaniei și Departamentul de Medicină Holistică și Reabilitare a Facultății de Științe ale Sănătății al Universității din Klaipeda, au subliniat semnificația Zilei Persoanelor cu Dizabilități, conștientizarea și înțelegerea acestora, pentru ca preșcolarii și elevii mai tineri să aibă o înțelegere cât mai largă a ceea ce înseamnă a trăi cu un handicap. Copiii au explorat lumea persoanelor cu deficiențe de auz și de vedere, au încercat o varietate de activități care se aplică persoanelor cu dizabilități fizice și psihice și au testat cum se pot deplasa cu ajutorul cârjelor sau a unui scaun cu rotile în laboratoarele speciale amenajate în incintă din Universitatea Klaipeda.
În cele din urmă, Universitatea La Rochelle a organizat o serie de Jocuri de baschet pentru studenții în scaune cu rotile. De asemenea, La Rochelle Université va găzdui primul eveniment sportiv fizic pentru studenții acestui proiect, în luna martie, care va organiza activități de navigație pentru studenții cu dizabilități.