Prof. univ. dr. ing. Radu GOGU
Date de contact
E-mail: radu.gogu@utcb.ro
Curriculum Vitae
Descriere activități și servicii
Experiență vastă în următoarele domenii: Modelare hidraulică și a inundațiilor pentru diferite bazine hidrografice, Modelarea apelor subterane, Vulnerabilitatea apelor subterane, Baze de date geoștiințe, Instrumente științifice pentru date hidrogeologice, Interpretarea datelor de teledetecție satelitară în modelarea hidrogeologică.
Expertiză
- Hidraulica râurilor și modelarea inundațiilor
- Modelare geologică
- Hidrogeologie urbană și cercetarea mediului subteran urban
- Hidrologie aplicată –monitorizarea cantitativa și calitativă, modelarea hidrologică
- Hidrogeologie aplicată – măsurători hidrogeologice, teste hidraulice, modelarea curgerii apei subterane și a contaminanților, analiza datelor hidrogeologice.
- Ingineria și stiinta mediului – măsurători geofizice (electrometrie, seismică, georadar), modelarea geostatistică a poluanților în sol și zona nesaturată.
- Hidraulica elementelor de infrastructură verde-albastră
- Delimitarea zonelor de protecție ale captărilor de apă subterane
- Calcului infiltrațiilor în ampriza barajelor
- Sisteme informatice geografice – modelarea datelor spațiale
Peste 30 de ani de experiență profesională ca și Consultant Senior, Cercetător Senior, în diverse echipe de proiecte în România (1990 – 1997; 2009 – prezent), Spania (2005 – 2009), Elveția (2000 – 2005), Belgia (1997). – 2000). Atât în calitate de consultant senior, cât și de cercetător senior, a coordonat proiecte și echipe de experți într-un mediu internațional.
Descriere activități de cercetare
Radu Constantin Gogu, profesor universitar, este specializat în Ingineria resurselor de apă cu experiență internațională realizată în diferite țări: Elveția, Belgia, Spania, Grecia și România. Are un doctorat în Științe Aplicate la Universitatea din Liege (Belgia) și a lucrat ca cercetător principal la Universitatea Politehnică Federală din Zurich (ETH, Zurich) și Universitatea Politehnică din Catalonia (Barcelona, Spania). A primit un Grant de Excelență în Cercetare „Ramon y Cajal” de la Ministerul Cercetării Spaniol.
În prezent, el este vicepreședinte al Grupului de specialiști în managementul apelor subterane-Asociația Internațională a Apei (IWA) și domeniul său de expertiză include apa urbană, resursele de apă subterană, protecția mediului, pericolele naturale și evaluarea riscurilor. Accentul său actual este pe studiile apelor subterane urbane.
Radu Gogu este angajat în proiectele mai multor orașe, ca membru al mai multor inițiative și proiecte internaționale în gestionarea hazardelor naturale și schimbărilor climatice. Expert în resurse de apă cu experiență în apele de suprafață, risc de inundații, ape subterane, analiză geospațială, protecția mediului, pericole naturale și evaluarea riscurilor. Radu Gogu a inițiat și dezvoltat modelul hidrogeologic urban al orașului București, care este utilizat în prezent ca suport al implementării sistemelor de drenaj durabil.
Printre realizările sale pot fi menționate proiectarea bazei de date a apelor subterane și a hărților hidrogeologice prototip ale Regiunii Valone (Belgia), proiectarea și dezvoltarea primului concept de baze de date geospațiale pentru vulcani activi (ETHZ), proiectarea și dezvoltarea bazei de date spațiale hidrogeologice Barcelona, instrumente software dezvoltare pentru calitatea apei, analiză geologică 3D.
Linkuri
Google Scholar Research Gate Researcher Id
Teme de cercetare doctorală 2024 – 2025
- Studiu hidrogeochimic al impactului exercitat de sistemele geotermice cu pompe de căldură asupra calităţii apei subterane.
- Impactul cantitativ si cantitativ al infrastructurii verzi asupra apelor subterane urbane
- Planificare urbana subterana
- Influenta eterogeneitatii spatiale a modelelor geologice conceptuale asupra modelelor de curgere si transport de poluanti pentru acvifere urbane
- Impactul evoluției urbane asupra sistemelor acvifere
- Analiză hidrogeologică spațială bazată pe Sisteme Informatice Geografice (SIG)
- Impactul economic al realizării studiilor hidrogeologice urbane
- Cuantificarea hidraulică a zonei nesaturate urbane
- Impactul geotermic al rețelelor de canalizare asupra apei subterane
- Importanta cunoașterii dinamicii apelor subterane urbane si a impactului acesteia în dezvoltarea infrastructurii orașelor și planificarea urbană, in contextul institutional, economic si social actual