Conf. univ. dr. ing. Mihail IANCOVICI

Date de contact

Tel.: 021 242 12 08

E-mail: mihail.iancovici@utcb.ro

Curriculum Vitae

Vezi CV

Descriere activități și servicii

Mihail Iancovici este conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Mecanica Structurilor (DMS), Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole (FCCIA) din Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). Predă disciplinele “Statica construcțiilor”, “Dinamica construcțiilor și Inginerie seismică”- în cadrul programelor de studii universitare de licență, precum și “Inginerie seismică”, “Stability and Structural Dynamics” și “Earthquake Engineering”- în cadrul programelor de studii universitare de masterat, cu predare în limbile română și engleză. 

Mihail Iancovici a absolvit în anul 1996, studiile universitare de licență la Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole (FCCIA) din Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). Este de asemenea absolvent al programului organizat în cadrul FCCIA, de studii universitare aprofundate (masterat) „Metode avansate în calculul construcțiilor” și a primit în anul 2005, titlul de doctor în Inginerie civilă la UTCB, cu distincția Cum Laudae în domeniul de studiu al Dinamicii structurilor și al Ingineriei seismice pentru clădiri. 

În perioada 2011-2020, Mihail Iancovici a deținut funcția de Director al Departamentului de Mecanica Structurilor, iar între anii 2020-2024 pe cea de Decan al Facultății de de Construcții Civile, Industriale și Agricole (FCCIA) din Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB).  

Domenii de expertiză: consultanță tehnică de specialitate în prelucrarea și generarea semnalelor acțiunilor dinamice pentru analiză, analiza mișcării seismice a terenului și a înregistrărilor obținute în tunelul aerodinamic, dezvoltarea de platforme informatice suport specifice, modelare structurală, analiza răspunsului structural și proiectare structurală, investigarea experimentală a comportării structurilor și monitorizare vibratorie, analiza răspunsului structurilor neconvenționale- echipate cu sisteme de disipare a energiei, evaluarea stării de degradare structurală, evaluarea hazardului, a vulnerabilității și a riscului construcțiilor civile. 

Descriere activități de cercetare

Mihail Iancovici a studiat și a desfășurat activitate de cercetare în Inginerie seismică între anii 2000 și 2001, la Building Research Institute (BRI)/International Institute of Seismology and Earthquake Engineering (IISEE), Japonia, în domeniul analizei performanței seismice structurale prin abordări avansate de calcul. 

În cadrul stagiului efectuat între anii 2002-2003, în calitate de cercetător invitat în domeniul Ingineriei vântului la National Institute of Standards and Technology (NIST) în Statele Unite ale Americii, Mihail Iancovici a participat la dezvoltarea tematicii și a platformei informatice de analiză dinamică și de proiectare integrată a clădirilor înalte supuse acțiunii vântului (Database-Assisted Design of High-Rise Buildings DAD-HR) prin utilizarea înregistrărilor spațio-temporale obținute în tunelul aerodinamic sau prin reprezentări generate prin algoritmi numerici tip- CFD (Computational Fluid Dynamics). 

Între anii 2003- 2008 a deținut funcția de expert tehnic în cadrul Centrului Național pentru Reducerea Riscului Seismic (CNRRS), instituție înființată în cadrul programului guvernamental România-Japonia (1998-2008) de reducere a riscului seismic la clădiri și alte tipuri de construcții. Între anii 2008 și 2009, a deținut funcția de director al Centrului Național pentru Reducerea Riscului Seismic (CNRRS). Actualmente este membru al Centrului de Cercetare Evaluarea Riscului Seismic (CCERS) din Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). 

Între anii 2017-2023, Mihail Iancovici a deținut funcția de președinte al Asociației Române de Ingineria Vântului (ARIV) și de membru în Comitetul Director al Asociației Internaționale de Ingineria Vântului (IAWE)- între anii 2017-2022. 

Între anii 2011-2015 a ocupat poziția de reprezentant național în cadrul Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), Statele Unite ale Americii. 

Domenii de cercetare: Mihail Iancovici desfășoară activitate de cercetare în calitate de director de proiect sau membru în echipe de cercetare, cu tematici referitoare la analiza și proiectarea seismică și la acțiunea vântului, a structurilor pentru construcții civile. Tematicile de interes primar cuprind analiza și generarea semnalelor acțiunilor dinamice corespunzătoare mișcarii sesmice a terenului, a înregistrărilor obținute în tunelul aerodinamic și a reprezentărilor obținute prin algoritmi numerici tip- CFD (Computational Fluid Dynamics), dezvoltarea și utilizarea de platforme informatice suport specifice, dezvoltarea metodelor și a procedee de analiză a răspunsului structural pentru aplicații avansate, investigarea experimentală a comportării structurilor și identificarea parametrică prin masurători de vibrații, analiza stării de degradare structurală, structuri neconvenționale, evaluarea hazardului natural, a vulnerabilității structurale, și a riscului indus de acțiunea seismică și de acțiunea vântului. În ultimii ani, Mihail Iancovici participă la dezvoltarea tematicilor de cercetare referitoare la utilizarea instrumentului formatului integrat bazat pe analiza dinamică neliniară pentru evaluarea nivelului de degradare structurală, evaluarea probabilistică a vulnerabilității și a pierderilor asociate structurilor pentru construcții civile, ca parte a conceptului de analiză și proiectare bazată pe clase de risc și de reziliență structurală la dezastre provocate de mișcări seismice puternice și de evenimente extreme asociate acțiunii vântului.

Linkuri cercetare

Google Scholar Research Gate Researcher Id

Skip to content