Prof. univ. dr. ing. Carmen RĂCĂNEL
Date de contact
E-mail: carmen.racanel@utcb.ro
Curriculum Vitae
Descriere activități și servicii
A finalizat studiile universitare la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti (I.C.B.), actualmente Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti în anul 1993.
A participat în colectivul de realizare/revizuire a 5 normative tehnice din domeniul rutier:
- “Normativ privind alcătuirea structurilor rutiere rigide şi suple pentru străzi”
- “Normativ privind utilizarea geosinteticelor la structurile rutiere”
- „Normativ privind lucrările de întreţinere pentru remedierea degradărilor la îmbrăcăminţi rutiere bituminoase pe drumurile naţionale reabilitate”
- „Normativ pentru întreţinerea drumurilor naţionale pe criterii de performanţă”
- “Normativ pentru proiectarea parcajelor”.
Ȋn anul 2006 a obţinut atestarea profesională de verificator proiecte atestat M.L.P.A.T. iar în anul 2011 pe cea de expert tehnic atestat M.L.P.A.T. în domeniile: Construcţii drumuri şi piste de aviaţie (A4 – Rezistenţă mecanică şi stabilitate, B2 – Siguranţă în exploatare) şi toate domeniile D.
Domenii de expertiză: Specialist ȋn proiectarea şi construcţia drumurilor, structuri rutiere, materiale rutiere, siguranţă rutieră, utilizarea aparaturii şi a echipamentelor de laborator din domneniul rutier
Descriere activități de cercetare
În anul 2002 a obţinut titlul de doctor în domeniul Inginerie Civilă, specialitatea Drumuri şi Aeroporturi la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti cu lucrarea “Efectele din fluaj şi oboseală asupra comportării mixturilor asfaltice” iar din anul 2017 este conducător de doctorat, obţinând atestatul de abilitare în ramura de ştiinţă Inginerie Civilă, domeniul de studii universitare de doctorat Inginerie Civilă şi Instalaţii la aceeaşi universitate cu lucrarea “Studiul comportării mixturilor asfaltice. Cercetări şi rezultate”.
Are două brevete de invenţie:
- Brevet de invenţie nr. 125044, Titlul invenţiei: “Metodă şi echipament mobil de măsurarea grosimii straturilor rutiere”
- Brevet de invenţie nr. 123320 Titlul invenţiei: „Aparat pentru măsurarea optică şi înregistrarea deformaţiilor materialelor de construcţii destinate căilor rutiere”
În prezent este profesor univ. dr.ing. şi director de departament (Drumuri, Căi Ferate şi Materiale de Construcţie) în cadrul Facultăţii de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri din Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti din anul 2015.
În cadrul Laboratorului de Drumuri din U.T.C.B. (autorizat I.S.C.), în perioada 2004 – 2008 a fost responsabil de profil „mixturi asfaltice” iar acum este responsabil cu calitatea (2008 – în prezent). A fost responsabil de contract pentru un număr de 3 granturi (CEEX, PNII):
- “Îmbrăcăminţi bituminoase rutiere performante utilizând mixturi asfaltice compozite în vederea creşterii siguranţei în transportul de suprafaţă”
- “Structuri compozite din răşini matrice biopoliuretanice sintetizate din uleiuri vegetale ranforsate cu fibre liberiene”
- Tehnologie integrata de preparare a mixturilor asfaltice compozite ecologice cu adaos de compusi obtinuti prin prelucrarea deseurilor industriale pentru realizarea de structuri rutiere performante
şi 50 contracte de cercetare şi prestări servicii şi membru în echipa de cercetare pentru un număr de 6 granturi (AMTRANS, CEEX):
- “Elaborarea unei tehnologii integrate PMS/BMS (Pavement Management System / Bridge Management System) pentru investigarea, diagnosticarea şi expertizarea stării tehnice a infrastructurilor rutiere în vederea stabilirii priorităţilor de întreţinere şi dezvoltare în teritoriu”
- “Noi soluţii tehnice pentru îmbunătăţirea performanţelor mixturilor asfaltice utilizând bitumuri rutiere aditivate cu heterocompuşi”
- “Sistem mobil cu fascicule laser pentru controlul optic şi înregistrarea stării suprafeţelor de drum. Măsurarea deformaţiilor materialelor de construcţii destinate căilor rutiere
- “Metodă nedistructivă pentru evaluarea caracteristicilor straturilor rutiere”
- “Tehnologie de utilizare şi reciclare intensivă a zgurilor din oţelării, componentă a programului de dezvoltare durabilă a siderurgiei din România ”
- “Sistem mobil de cartare şi de control al suprafeţelor de drum – MMS & RSC ”
şi peste 60 contracte de cercetare şi prestări servicii cu terţi.
Linkuri
Google Scholar Research Gate Researcher Id
Teme de cercetare doctorală 2023 – 2024
- Contribuţii aduse pentru îmbunătăţirea metodei româneşti de dimensionare a structurilor rutiere flexibile la drumuri
- Procedee privind creşterea performanţelor mixturilor asfaltice
- Studii privind corelarea comportării la oboseală a mixturilor asfaltice in situ cu rezistenţa la oboseală estimată, în condiţiile climatice actuale ale României
- Studii privind îmbunătăţirea comportării în exploatare a mixturilor asfaltice ecologice
- Contribuţii privind utilizarea materialelor reciclabile în mixtura asfaltică
- Contribuţii privind calitatea lucrărilor executate
- Contribuţii privind calitatea straturilor asfaltice în România
- Contribuţii privind corelarea caracteristicilor de performanţă a mixturii asfaltice cu calitatea din exploatare a stratului asfaltic
- Contribuţii privind alcătuirea mixturilor asfaltice aeroportuare în România
- Contribuţii privind elaborarea unei metode de dimensionare pentru structurile aeroportuare flexibile din România