Ș.l. univ. dr. ing. Cornel ILINCA
Date de contact
Tel. ( centrală ): 021.242.12.08 / 285
E-mail: cornel.ilinca@utcb.ro
Curriculum Vitae
Descriere activități și servicii
Cornel Ilinca este absolvent din anul 1995 al Facultății de Îmbunătățiri Funciare, profil Construcții, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), a urmat studiile aprofundate în anul 1996, în Hidroinformatică la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB).
Din anul 1997 a început activitatea de cercetare și proiectare în UTCB, sub coordonarea mentorului său, dl. Prof. univ. dr. Adrian Popovici (UTCB) din anul 1997, când s-a înscris la doctorat. În prezent, Cornel Ilinca este șef lucrări în cadrul Departamentului de Inginerie Hidrotehnică, Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.
Cornel Ilinca a fost șef de proiecte tehnice împreună cu mai tânărul lui coleg dr. ing. Cristian-Gabriel Anghel pentru Amenajări Hidroenergetice cu puteri instalate sub 10MW, a fost șef proiect la barajul Sacherștița cu mască din beton armat (H=9 m). A fost responsabil de lucrări din partea UTCB la contracte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare. A participat la proiectul “Plan de Ordenamiento y control de agua en la Provincia de los Ríos Ecuador PACALORI, 2013-2015, PROMAS Universidad de Cuenca”, sub conducerea domnului Prof. univ. dr. Adrian Popovici (UTCB) și a domnului Prof. Felipe Cisneros (Universidad de Cuenca).
A participat la proiectarea construcțiilor și amenajărilor hidrotehnice din Trinidad-Tobago și Irak (Base-baraj arcuit, H=70m și Barzur-baraj de pământ, H=42 m) sub coordonarea domnului Prof. univ. dr. Adrian Popovici.
A lucrat împreună cu domnul Prof. univ. dr. Adrian Popovici la elaborarea următoarelor normative:
- Normativul de proiectare, execuţie şi evaluare la acţiuni seismice a lucrărilor hidrotehnice din frontul barat. Revizuire NP 076-2002, indicativ NP 076-2013.
- Normativ privind stabilirea încărcărilor şi grupărilor de încărcări pentru construcţiile hidrotehnice de retenţie, indicativ NP 130 2013
- Normativ privind evaluarea stabilității la alunecare a barajelor de beton. Indicativ NP – 136/1-2014
A participat la elaborarea unui Ghid de bune practici în vederea planificării şi implementării investiţiilor din sectorul microhidrocentrale, realizat de EPC Consultanță de Mediu, în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român. Are o largă experiență în domeniul consultanței și proiectării în domeniul Hidrologiei, Gospodăririi Apelor, Ingineriei seismice, Structurilor Hidrotehnice și Inginerie Costieră pentru Grupul Industrial Componente (GIC), Vienna Energy Forta Naturala, MVM Energy România, Alpha Construct, Hidroelectrica, Adiministrația Națională Apele Române, etc.
Descriere activități de cercetare
În anul 2003, Cornel Ilinca a obținut titlul de doctor în domeniul Inginerie Civilă, cu teza de doctorat având titlul: “Aplicarea rețelelor neuronale și a modelelor statistice în supravegherea construcțiilor hidrotehnice” avându-l conducător de doctorat pe dl. Prof. univ. dr. ing. Adrian Popovici.
Activitatea sa de cercetare se concentrează pe următoarele domenii: Hidrologie, Gospodărirea Apelor, Structuri Hidrotehnice, Inginerie seismică. Concluziile cercetărilor realizate împreună cu mai tânărul lui coleg dr. ing. Cristian-Gabriel Anghel sunt publicate în diferite jurnale și conferințe.
Este recenzor pentru reviste și manifestări științifice ale următoarele edituri și jurnale:
- Editura MDPI (Applied sciences, Hydrology, Water, Sustainability, Journal of marine science and engineering, Remote sensing, Mathematics, Smart cities, Energies, Climate, Geosciences, Axioms, Symmetry);
- Editura Willey (Journal of flood risk management).
A fost expert evaluator pentru trei propuneri de granturi naționale GnaC ARUT 2023 pentru domeniul hidroenergetic.
A dezvoltat aplicații informatice în Mathcad privind calcule de rezistență mecanică și stabilitate al structurilor, calcule hidroenergetice, calcule hidrologice și hidraulice utilizate de specialiști din domeniu, inclusiv de cadre didactice universitare din țară. Este co-autor a unei cărți de aplicații pentru studenți de Dinamică și Inginerie Seismică, împreună cu mentorul său dl. Prof. univ dr. ing. Adrian Popovici.