Studenții și un reprezentant EU-CONEXUS au avut ocazia să participe la un schimb de tineret digital Erasmus organizat de “FFA Abenteuerzentrum Berlin”. Activate your strengths through art – “Immersing YOU(th) in the job markets of the future’ este un proiect ambițios Erasmus, axat pe suportul acordat tinerilor să-și cunoască punctele forte și să le poată folosi pentru planurile lor viitoare de carieră, precum și creșterea sănătății lor mentale.
În perioada 24.03 – 30.03.2021, 38 de participanți din Grecia, Spania, Polonia, Ucraina, Germania și România s-au reunit într-un spațiu virtual sigur, pentru a-și cunoaște punctele forte individuale, pentru a-și descoperi atuurile, pentru a discuta despre posibilitățile actualei și viitoarei piețe a locurilor de muncă în UE.
Unul dintre obiectivele principale ale proiectului a fost acela de a reflecta la problemele actuale ale ocupării locurilor de muncă și de a cerceta mai multe despre provocările și transformările pieței europene a locurilor de muncă. Participanții au descoperit că piața de muncă este foarte dinamică, pentru următorii ani vor apărea multe noi locuri de muncă pentru care tinerii vor trebui să-și dezvolte rapid noi competențe. Flxibilitatea, construirea unei mentalități deschise și îngrijirea sănătății mintale reprezintă unele dintre cele mai importante aspecte care trebuie luate în considerare pentru a se adapta mai bine la transformările pieței actuale de muncă.
Gândindu-se la un viitor sustenabil, tinerii participanți și-au dat seama cât de important este să dezvoltăm o mentalitate pro sustenabilitate. Aceștia au analizat schimbările de pe piața locurilor de muncă și dintr-o perspectivă durabilă și și-au dat seama că există din ce în ce mai multe afaceri sustenabile și strategii durabile pentru finanțarea și susținerea acestor inițiative în sectoarele economice și academice.
În acest context, un reprezentant EU-CONEXUS a susținut o scurtă prezentare despre Universitatea Europeană pentru Dezvoltare Durabilă Inteligentă a zonelor urbane de coastă și a oferit ca instrument documentul Skills Map, având ca obiectiv pregătirea studenților pentru integrarea pe piața muncii. A fost interesant să comparăm diferențele și asemănările dintre competențele generale cerute de stakeholderi din industrie pentru viitorii lor angajați cu cele pe care studenții le-au considerat necesare pentru viitorul lor loc de muncă.
Studenții EU-CONEXUS au fost recunoscători pentru această oportunitate internațională, dornici să-și împărtășească entuziasmul cu privire la experiența lor:
„Aveam mari speranțe pentru acest proiect. Am vrut să cunosc oameni noi și am vrut să aflu mai multe despre un viitor loc de muncă. Nu numai că am avut o experiență minunată, dar am câștigat și mai multă încredere în sine și forță. Acest proiect mi-a depășit complet așteptările! Vă mulțumim pentru sprijin și dăruire! Iată multe altele! ” – Antonia Dinu, student în anul I UTCB la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine
„Experiența mea în acest proiect a fost minunată, deoarece a fost pentru prima dată când am avut șansa de a participa la un schimb internațional de tineret Erasmus. Am învățat o mulțime de lucruri despre viitorul locurilor de muncă europene și simt că mi-am îmbunătățit gândirea critică, luarea deciziilor și încrederea în sine. ” – Cristian Madescu, student în anul I UTCB la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor.