Concursul Școlar Internațional

UTCB \ EU-CONEXUS \ Concursul Școlar Internațional

Concursul Școlar Internațional EU-CONEXUS GÂNDEȘTE INTERLIGENT, CREEAZĂ VERDE

Finala concursului școlar internațional

Finala concursului școlar internațional Think Smart, Create Green („Gândește ingenios, creează verde”) din cadrul EU-CONEXUS a avut loc la sfârșitul lunii aprilie, prin organizarea festivității pentru etapa finală internațională a concursului, unde școli reprezentând 5 țări diferite (Spania, Lituania, Croația, Grecia și România) și-au prezentat proiectele privind durabilitatea în zonele urbane juriului internațional compus din membri ai tuturor universităților partenere și o parte interesată.

Pentru elevi a fost foarte încurajator să poată participa la o activitate universitară și să își arate potențialul pe care universitatea îl va putea dezvolta și îndruma în viitor. În cadrul acestui concurs, ei au reușit să își prezinte ideile, să lucreze în echipă, să învețe despre durabilitatea în zonele urbane și, mai ales, să își susțină ideile cu scopul de a contribui la o schimbare reală în dezvoltarea zonei în care locuiesc.

“Proiectul nostru a urmărit să declanșeze o alarmă în rândul oamenilor, nu numai a cetățenilor sau turiștilor din Mangalia, ci a oamenilor de pretutindeni, deoarece problemele sunt similare în orice oraș. Multe persoane s-au gândit cu siguranță la soluțiile pe care le-am găsit pentru orașul Mangalia, dar probabil că nu au avut ocazia să-și prezinte ideile. Prin urmare, este de datoria noastră să promovăm aceste soluții pentru ca cât mai mulți oameni să poată lua măsuri. Mesajul pe care vreau să îl transmit oamenilor din întreaga lume este că trebuie să vă gândiți la mediul înconjurător și la modul în care acțiunile noastre îl afectează, să vă gândiți la modul în care ne putem îmbunătăți stilul de viață, să coexistați pașnic cu natura. Amintiți-vă, fiți o soluție la problemele Pământului, nu cauza acestora și, cel mai important, „Think Smart, Create Green”, au spus studenții de la colegiul Grigore Moisil, câștigătorii din categoria 13-14.

În plus, după anul școlar dificil cauzat de criza pandemică globală, oportunitatea de a putea participa la o competiție de o asemenea anvergură și impact, ce tratează un subiect global important, a fost încurajatoare și a oferit un sentiment de conectare cu ceilalți, chiar dacă s-a lucrat de la distanță.

„Înainte de a participa la acest proiect, am avut o idee aproximativă cu privire la problemele de mediu cu care se poate confrunta o zonă de coastă, dar în timpul implementării am aflat în detaliu despre problemele deja cunoscute și am descoperit altele noi. Am aflat și despre Mangalia în general. În plus, am văzut idei interesante despre dezvoltarea durabilă în alte orașe de coastă de pe continent ascultând celelalte prezentări ”au completat studenții de la colegiul Grigore Moisil, câștigătorii la categoria 13-14.

Rezultatul final: juriul a fost cu adevărat impresionat de proiectele foarte importante ce au fost prezentate. Sarcină dificilă a fost alegerea a doar 2 câștigători, având în vedere ideile inovatoare prezentate, cum ar fi, printre alte proiecte de excelență academică, crearea unui site web folosind propriul cod sau crearea unui coș inteligent.

Dintre proiectele câștigătoare, premiul întâi s-a acordat celor două echipe: în categoria 13-14, Colegiului Național „Grigore Moisil” din România pentru un poster despre „Strategii de dezvoltare durabilă în Mangalia”, iar în categoria 14-15, echipei din Croația, pentru storyboardul „Calitatea vieții în zona de coastă – malul mării și dezvoltarea durabilă în Zadar”. Grupurile câștigătoare vor primi premii ce promovează mobilitatea durabilă: biciclete și scutere electrice.

„Concursul mi s-a părut o provocare atât pentru profesor, cât și pentru elevi. În timp ce căutam informații despre orașul pe care l-am ales ca temă a proiectului, am aflat că zonele de coastă din întreaga lume sunt afectate de poluare într-un grad mai mare sau mai mic. Elevii au devenit conștienți de aceste probleme, care se vor dovedi utile în dezvoltarea lor ca adulți responsabili ” a spus profesorul Ionescu Camelia din echipa câștigătoare.

Pentru a doua categorie, 14-15 ani, România a primit locul doi în etapa internațională a competiției. Proiectul lor a fost realizat în orașul Techirgiol, unde au analizat situația sa unică și au găsit soluțiile adecvate pentru aceasta, discutând, de asemenea, cu managerul sanatorului care se găsește acolo și cu un inginer hidraulic. Concluziile au fost că două lucruri principale sunt de făcut: integrarea digurilor de pe coastă și întemeierea izvoarelor de apă dulce care afectează salinitatea lacului.

„A fost una dintre cele mai mari realizări în cadrul oricărui concurs de cercetători la care am participat, nu numai datorită rezultatului excelent al echipei mele, ci și pentru că acest proiect m-a ajutat să-mi îmbunătățesc abilitățile de lider și punctualitatea. În plus, am reușit să folosesc abilitățile mele de editare video ”, a spus Mihnea Gușiță.

„Cu siguranță aș încuraja cât mai mulți oameni, vârsta nu contează! Adevărul trist este că planeta noastră suferă, dar putem schimba asta! Cu cât începem să facem diferența, cu atât mai repede casa noastră devine un paradis uimitor! ” a spus Feraru Rareș.

„Pentru a contribui la un viitor mai verde și mai durabil al orașului / regiunii / țării mele, voi încerca să păstrez mediul curat, să reduc poluarea și să îi conștientizez pe ceilalți de problemele cu care se confruntă planeta noastră. Dacă tot mai mulți oameni se vor bucura să ajute mediul înconjurător, cred că schimbarea în bine va începe în curând ”, a spus Iacobescu Ruxandra.

„Mi-aș încuraja prietenii să participe pentru că, realizând acest proiect, vă dați seama cât de mult suferă planeta de acțiunile umane și acest lucru va schimba modul în care trăiți” a completat răspunsurile Forsea Sergiu.

Și în cele din urmă, profesorul Costeniuc Iuliana care a coordonat proiectul a spus că: „proiectul realizat de echipa noastră a fost întâmpinat cu un entuziasm imens nu doar de elevii din școala noastră și de la școala din Techirghiol, ci și de părinții lor. Fiind conștienți de importanța protejării mediului, atât copiii, cât și părinții lor au solicitat un curs opțional despre mediu și realizarea unor activități legate de înfrumusețarea și igienizarea zonei din jurul lacului Techiorghiol, activități care vor avea loc în timpul vacanței de vară”.

Toți participanții la proiect au primit certificate și mesaje de recunoștință de la Jean Marc Ogier: „Vă mulțumesc tuturor pentru participare, sper că v-a plăcut concursul și sper că, în viitor, în momentul în care veți ajunge în învățământul superior, veți deveni studenți ai EU-CONEXUS.”

Finala națională concurs școlar internațional THINK SMART, CREATE GREEN

Miercuri, 14 aprilie, a avut loc etapa națională finală de jurizare a Concursului Școlar Internațional THINK SMART, CREATE GREEN, organizat de către EU-CONEXUS și Universitatea Tehnică de Construcții București la nivelul României.

Concursul internațional a fost dedicat elevilor care vor să devină creatorii viitorului în care cu toții ne dorim să trăim. Lucrările au constat în prezentarea ideilor și aspirațiilor în legătură cu viitorul orașului costier pe care fiecare echipa l-au ales, sub formă de poster sau video. Pe plan național, elevi ai școlilor din București și Ilfov, aparținând a două categorii de vârstă (13-14 ani și 14-15 ani) s-au înscris în competiție și au trimis proiectele on-line.

Categoria 13-14 ani

Categoria 14-15 ani

Comisia de jurizare din partea Universitatății Tehnice de Construcții București a fost formată din

Comisia a acordat primele punctaje după criterii care analizează calitatea lucrării, respectarea regulilor stabilite, creativitatea și originalitatea, felul în care dezvoltarea durabilă a mediului a fost abordată în proiect, capacitatea de a prezenta proiectul în limba engleză (cursivitate și claritate).  Toate echipele au trecut în etapa următoare de prezentare a proiectelor în limba engleză în fața juriului timp de maxim 10 minute. Evenimentul a avut loc on-line, iar ultimele punctaje s-au dat în funcție de modul în care a avut loc prezentarea acestora.

Toate proiectelor din concurs au fost creative, elevii au depus un efort consistent pentru realizarea lor și s-au bucurat de procesul prin care au trecut. Punctajele au fost foarte apropiate, însă câștigătorii au fost:

Echipele câștigătoare, câte una pe fiecare categorie de vârstă, vor merge mai departe în etapa internațională, unde vor trebui să își prezinte proiectele către un juriu internațional EU-CONEXUS, format din câte un membru din fiecare țară parteneră EU-CONEXUS și alții.

Concursul se încheie cu premii numeroase: pe plan național elevii vor primi certificate de participare și cadouri sustenabile EU-CONEXUS iar pe plan internațional o excursie într-un oraș EU-CONEXUS sau la Bruxelles (Belgia), cu o vizită ghidată la Parlamentul European, în funcție de categoria de vârstă.

Ținem pumnii echipelor din România pentru a câștiga finala în etapa internațională!

EU-CONEXUS ‘Universitatea Europeană pentru Dezvoltare Durabilă Inteligentă a Zonelor Urbane de Coastă’ acoperă problematica dezvoltării durabile inteligente a zonelor urbane de coastă precum zona costieră a Mării Negre cu orașele aferente.

Unul dintre obiectivele și activitățile principale este luarea în calcul a provocărilor întâlnite de zonele urbanizate de coastă din Europa și inspirarea membrilor societății să identifice soluții care să respecte principiile ecologice în viața cotidiană. Orașele costiere din România sunt: Constanța, Mangalia, Năvodari, Sulina, Eforie și Techirghiol.

În această perioadă EU-CONEXUS organizează un concurs internațional și invită elevii să devină creatorii viitorului în care cu toții ne dorim să trăim. Prezintă-le colegilor de școală, naționali și internaționali, ideile, visurile și aspirațiile tale in legătură cu viitorul orașului costier pe care îl alegi. Formează o echipă compusă din 4 elevi și 1 profesor, urmează instrucțiunile corespunzătoare grupei tale de vârstă.

Alege una din cele două subiecte aferente grupei pentru a informa societatea despre importanța dezvoltării durabile a zonei costiere:

1.Copiii cu vârste între 13-14 (născuți în 2007):

2. Copii cu vârste între 14-15 (născuți în 2006)

Toate lucrările trebuie să fie originale. Dacă muzica și imaginile nu sunt originale, participanții sunt obligați să aibă permisiunea de a le utiliza. Toate lucrările trebuie să fie în limba engleză. Clipurile video pot fi în limba română, dar cu subtitrare în engleză. Echipele preselectate își vor prezenta proiectul în limba engleză juraților naționali și internaționali.

Criterii de selecție- concursul este deschis pentru toate școlile din zona București-Ilfov.

Sunt evaluate calitatea lucrării și respectarea regulilor stabilite, creativitatea și originalitatea, felul în care dezvoltarea durabilă a mediului a fost abordată în proiect, capacitatea de a prezenta proiectul în limba engleză (cursivitate și claritate).

Echipa națională câștigătoare va primi o excursie într-un oraș EU-CONEXUS.

Echipa internațională câștigătoare va primi (în cazul limitărilor de călătorie datorate virusului COVID-19 sau orice alt caz de forță majoră, premiul internațional poate fi înlocuit cu altul cu valoare echivalentă):  o excursie la Bruxelles (Belgia) cu o vizită ghidată la Parlamentul European.

Indiferent că sunteți câștigător sau nu,veți avea șansa de a trăi această experiență fascinantă și de a obține cunoștințe despre dezvoltarea durabilă a regiunii București-Ilfov, veţi primi certificate de participare. Veţi primi cadouri sustenabile EU-CONEXUS și un prânz cu Rectorul Universității Tehnice de Construcții București.

Termenul limită de înregistrare a echipelor: 15 ianuarie 2021

Termenul limită de depunere a posterelor, clipurilor video etc.: 01/03/2021 termen extins 15/03/2021

Anunțarea celor 10 mai bune echipe pentru fiecare grup de vârstă: 29/03/2021

Prezentarea proiectelor la Universitatea Tehnică de Construcții București: 29/03/2021

Anunțarea câștigătorilor naționali (1 pentru fiecare grupă de vârstă) de către UTCB: 14/04/2021

Prezentarea virtuală a proiectelor în fața juriului internațional: 27/04/2021

Anunțarea câștigătorului internațional (1 pentru fiecare grupă de vârstă) de către Universitatea Europeană EU-CONEXUS: 27/04/2021 – datele se pot modifica din motive ce țin de organizare.

Dă-ți o șansă pentru schimbare: fă un pas astăzi pentru un viitor sustenabil!

Contact: Universitatea Tehnică de Construcții București: Cristiana Croitoru cristiana.croitoru@utcb.ro

Toate regulile concursului sunt disponibile la adresa https://www.eu-conexus.eu/en/events/international-eu-conexus-school-contest/

 
Skip to content