Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin VĂCĂREANU

Date de contact

Tel. (cabinet): 021 242.11.61

Fax: 021 242.02.72 / 021 242.07.81;

Centrala: 021 242.12.08/134;

E-mail: radu.vacareanu@utcb.ro

Curriculum Vitae

Vezi CV

Descriere activități și servicii

A absolvit în 1991 Facultatea de Construcții din Iași. Studiile doctorale în domeniul evaluării riscului seismic, finalizate în 1999, au fost parcurse la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). În prezent, este profesor de siguranța construcțiilor la UTCB. Radu Văcăreanu este președinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (EAEE), delegat național al României la Asociația Internațională de Inginerie Seismică (IAEE) și președinte executiv al Comisiei Naționale de Inginerie Seismică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În perioada 2002-2008 a fost directorul Centrului Național de Reducere a Riscului Seismic, implementând Proiectul JICA (Agenția de Cooperare Tehnică a Japoniei) privind reducerea riscului seismic la clădiri și structuri în România.

A participat la elaborarea următoarelor reglementări tehnice:

Domenii de expertiză: studii de hazard seismic, studii de vulnerabilitate seismică, studii de risc seismic, definirea acțiunii seismice, evaluarea siguranței construcțiilor la acțiuni din hazard natural (vânt, cutremur)

Descriere activități de cercetare

A absolvit în 1991 Facultatea de Construcții din Iași. Studiile doctorale în domeniul evaluării riscului seismic, finalizate în 1999, au fost parcurse la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). În prezent, este profesor de siguranța construcțiilor la UTCB. Radu Văcăreanu este președinte al Asociației Europene de Inginerie Seismică (EAEE), delegat național al României la Asociația Internațională de Inginerie Seismică (IAEE) și președinte executiv al Comisiei Naționale de Inginerie Seismică din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În perioada 2002-2008 a fost directorul Centrului Național de Reducere a Riscului Seismic, implementând Proiectul JICA (Agenția de Cooperare Tehnică a Japoniei) privind reducerea riscului seismic la clădiri și structuri în România. Radu Văcăreanu a participat la proiecte internaționale și a coordonat proiecte naționale care vizează reducerea riscului seismic.

A publicat numeroase lucrări în jurnale și conferințe internaționale referitoare la evaluarea probabilistică hazardului și riscului seismic. Este membru  al Earthquake Engineering Research Institute și Seismological Society of America, editor invitat al Bulletin of the International Institute of Seismology and Earthquake Engineering, membru al Comitetului de Redacție al Earthquakes and Structures. An International Journal, și recenzor pentru revistele Bulletin of the Seismological Society of America, Journal of Earthquake Engineering, Bulletin of Earthquake Engineering, Soil Dynamics and Earthquake Engineering, Earthquake Spectra,, Earthquakes and Structures. An International Journal si Earthquake Engineering and Engineering Vibration. În anul 2022 a fost co-președinte al celei de a Treia Conferințe Europene de Inginerie Seismică și Seismologie (3ECEES) și al celei de a Opta Conferințe Europene și Africane de Inginerie a Vântului (8EACWE).

Domenii de cercetare: evaluarea probabilistică a hazardului, fragilității și riscului seismic, evaluarea siguranței construcțiilor la acțiuni din hazard natural

Linkuri cercetare

Google Scholar    Research Gate    Researcher Id

Teme de cercetare doctorală

Teme de cercetare doctorală 2018-2019

 
Skip to content