Ș.l. univ. dr. ing. Ileana Paula CALOTESCU

Date de contact

Tel.: 021 242.12.08/203

E-mail: ileana.calotescu@utcb.ro

Curriculum Vitae

Vezi CV

Descriere activități și servicii

A absolvit Facultatea de Inginerie Civilă în Limbi Străine, secția Engleză în anul 2007 și studii aprofundate specializarea Ingineria Structurilor De Construcții în anul 2008.

Domenii de expertiză: servicii de proiectare pentru structuri metalice (hale industriale, structuri multietajate, stâlpi de telecomunicații), servicii de consultanță pe domeniul ingineriei vântului

Descriere activități de cercetare

Ileana Calotescu a obținut titlul de doctor în științe tehnice acordat de Universitatea Tehnică de Construcții București în anul 2012 în domeniul ingineriei civile cu teza de doctorat cu titlul: „Modelarea stochastică a acțiunii vântului și a răspunsului la vânt al construcțiilor”, beneficiind de un stagiu de pregătire de 8 luni pentru elaborarea tezei la Universitatea Genova, Italia.

În prezent, este șef lucrări la Departamentul de Construcții Metalice, Management și Grafică Inginerească din cadrul Facultății de Construcții Civile, Industriale și Agricole.

Domenii de cercetare: construcții metalice, ingineria vântului.

Activitățile de cercetare au fost elaborate în cadrul următoarele proiecte

  1. Proiect de cercetare în cadrul acordului de cooperare academică dintre UTCB și DICCA-UNIGE: Sistem de monitorizare turn de telecomunicații (2020-2023)

Cercetare în domeniul ingineriei vântului cu privire la analiza experimentală a răspunsului structural al turnurilor de telecomunicații expuse furtunilor (orajelor) din România. Proiectul urmărește două obiective specifice și anume:

(1) detectarea furtunilor (orajelor) și studierea parametrilor corespunzători acestor fenomene

(2) analiza experimentală a răspunsului turnurilor de telecomunicații cu zăbrele la acțiunea indusă de vântul sinoptic și vântul asociat furtunilor (orajelor).

Rezultatele obținute în cadrul acestui proiect vor furniza date esențiale pentru asigurarea siguranței la vânt a structurilor zăbrelite utilizate în domeniul telecomunicațiilor. De asemenea, detectarea și analiza furtunilor (orajelor) va putea facilita introducerea acestui tip de fenomen în codurile viitoare de proiectare la acțiunea vântului din România ca acțiune distinctă față de acțiunea produsă de vântul sinoptic asupra structurilor.

Link pezentare proiect: https://dcmmgi.utcb.ro/emproiect-de-cercetare-in-cadrul-acordului-de-cooperare-academica-dintre-utcb-i-dicca-unige-em/

https://www.youtube.com/watch?v=TzK1EdAlvhQ&list=PLbF0BXX_6CPIyFwL6dO8BRnu89sHtD5gt&index=8&t=2130s

Proiectul HAZCON se încadrează în domeniul științelor inginerești, sub-domeniul ingineriei vântului și a avut drept scop evaluarea impactului hazardurilor climatice asupra construcțiilor, cu precădere impactul furtunilor puternice asupra mediului înconjurător și a mediului construit. În cadrul proiectului HAZCON s-a realizat un catalog al evenimentelor meteorologice extreme (furtuni) ce au produs pagube în România în perioada 2013-2022 publicat la editura Conspress.

Calotescu I., Chitez A., Wind Damage Catalogue of Romania 2013-2022, Editura Conspress, Bucuresti, 2022.

Link proiect: https://hazcon.utcb.ro/

Linkuri cercetare

Google Scholar Research Gate Researcher Id

 
Skip to content