UTCB a găzduit lansarea Proiectului EU-CONEXUS ENABLES

18 martie 2024

perioada 12-13 martie 2024, EU-CONEXUS a lansat proiectul EU-CONEXUS Enables în cadrul unei conferințe de două zile găzduite de Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole. Scopul acestui demers este de a încuraja colaborări durabile între partenerii EU-CONEXUS, autoritățile locale și diferiti stakeholders, punându-se un accent deosebit pe abordarea problemelor de sustenabilitate urbană inteligentă în regiunile de coastă (SmUCS). 

În cadrul evenimentului, s-au desfășurat sesiuni de brainstorming și discuții, marcând lansarea oficială a proiectului. Rectorul UTCB, Prof. Radu Văcăreanu, a mulțumit pentru inițierea acestui demers inovativ, subliniind că EU-CONEXUS transcende conceptul de proiect, constituind o adevarata construcție Europeana, o Universitate Europeană ce facilitează cooperarea comunității academice reunite a celor 9 parteneri. A fost exprimată și încrederea că proiectul va aduce o contribuție semnificativă prin punerea în comun a unor elemente de  infrastructura digitale în beneficiul tuturor.

Pe parcursul celor două zile participanții au reflectat asupra viziunii proiectului, au alocat roluri și responsabilități, au discutat despre modalitățile adecvate de comunicare și au făcut schimb de idei pentru transferul de cunoștințe și colaborarea în domeniul cercetării. Programul acestui eveniment a pus accentul, de asemenea, pe oportunitățile de perfecționare și pe activitățile de sprijin pentru dezvoltarea carierei de cercetare, pentru a responsabiliza cercetătorii și a promova excelența academică. „Sunt încântată că stimularea inovării va începe cu încurajarea tinerei generații de cercetători EU-CONEXUS spre dezvoltarea continuă și cooperarea transeuropeană”, a subliniat Prof. Ilinca Năstase, coordonatoarea proiectului. 

„În programul cadru Horizon Europe, Comisia Europeană a avut un rol esențial în finanțarea proiectelor de cercetare și inovare menite să consolideze colaborarea în întreaga Europă. Începând cu programul „Știință cu și pentru societate” – proiectul „Cercetare pentru societate”, ne-am reunit acum pentru programul „Extinderea participării și răspândirea excelenței” – datorită programului EU-CONEXUS ENABLES. Această inițiativă unește țările din zonele Widening si non-Widening pentru a promova excelența în cercetare. În următorii cinci ani, toți partenerii implicați vor lucra împreună pentru a crea un ecosistem menit să dezvolte soluții digitale pe termen lung pentru sustenabilitatea coastelor urbane inteligente”, a susținut Prof. Jean-Marc Ogier, președintele Universității Europene EU-CONEXUS.

Sub umbrela tematică a SmUCS, EU-CONEXUS ENABLES, coordonat  de Prof. Ilinca Năstase și Drd. ing. Bogdan Gheorghe, își propune să creeze un ecosistem inovator prin valorificarea tehnologiei Digital Twin. Această abordare facilitează schimbul de cunoștințe în colaborare și eforturile comune menite să abordeze problemele presante în domeniul sustenabilității de coastă. Desfășurat în perioada februarie 2024 – ianuarie 2029 și susținut de o finanțare alocată de 4 966 092 de euro, acest proiect va avea un rol esențial în avansarea cercetării, a inovării și a serviciilor sociale. 

“Ne propunem să fim un model de colaborare între administrațiile publice locale. Am dezvoltat deja 5 proiecte cu UTCB – vizând domenii de la eficiență energetică, inovare, districte cu energie pozitivă, reinventarea zonelor de spații verzi, comunitate comună – vorbim deja de o strategie instituțională. Sunt convinsă că putem beneficia de aceste inițiative foarte ambițioase. Acesta este apelul meu la acțiune – suntem nerăbdători să lucrăm cu voi și să facem din proiectele voastre de cercetare o parte din răspunsul de care comunitatea are nevoie”, a declarat Elena Tudose, City Manager al Sectorului 2 al Municipiului București.

Condus de Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din București, EU-CONEXUS ENABLES reunește un consorțiu de 18 parteneri. Printre partenerii asociați se numără municipalități și organizații care își asumă rolul de a modela impactul proiectului asupra sustenabilității zonelor de coastă.

Mai multe detalii pot fi accesate aici.

 
Skip to content